Wij merken bij ons in de showroom dat een stoomcabine vaak vergeleken wordt met een sauna, vanwege de stoom die de stoomcabine verwarmt. Deze stoom ziet men ook vaak terug in de sauna wanneer er water op de verhitte stenen gegoten wordt. Een zeer begrijpelijke vergelijking dus. Echter, de twee uitgangspunten van deze cabines zijn totaal tegenovergesteld.

Waar de sauna van nature een hoge temperatuur heeft, heeft de stoomcabine juist een lage temperatuur. Gemiddeld slechts 45 tot 60 graden Celsius.

Waar de sauna van nature een lage vochtigheidsgraad heeft, is in een stoomcabine een hoge luchtvochtigheidsgraad juist een absolute must. Deze varieert zelfs tussen de 75- en 100%.

Wellness en uw huid

De warme stoom, ook wel nevel genoemd, vult de gehele cabine en slaat neer op het lichaam. Een stoomcabine wordt daardoor ook als vochtig ervaren. De warmte van het stoom zorgt ervoor dat de poriën geopend worden, waardoor afvalstoffen in het lichaam verwijderd worden tijdens het zweten. Ook de huid wordt in deze vorm van wellness beleving erg goed gereinigd, zowel van binnenuit als van buitenaf.

Een zeer prettige meerwaarde van een stoomcabine is de mogelijkheid van het toevoegen van etherische oliën zoals bijvoorbeeld eucalyptus- of dennengeur tijdens een stoomsessie. Met name de eucalyptusgeur is een zeer bekende geur die erg veel toegepast wordt bij verkoudheid of griep. Letterlijk een verademing voor de luchtwegen.

Waar een stoomcabine stopt bij maximaal 60 graden Celsius kan een sauna rustig doorstijgen naar 100 graden Celsius. Gemiddeld zal er dus zo’n 50 graden verschil zitten tussen de beide cabines.

Warmte effect bij een stoomcabine

Ondanks dat een stoomcabine dus veel kouder blijft dan een sauna, zal dit zelden zo ervaren worden. Dit komt omdat het condenserende water op de huid als een zeer prettige warmte ervaren wordt. Ook wordt de ‘core temperatuur’ (de temperatuur binnenin het lichaam) door stoom verhoogd tot boven de lichaamseigen temperatuur. Dit creëert dus hetzelfde warmte effect als bijvoorbeeld een stoomcabine.

Ondanks dat de temperatuur veel lager is dan in een sauna, adviseren wij u toch met klem om ook na een stoomsessie goed af te koelen.

Mocht u nog vragen hebben over de stoomcabine, wij staan u erg graag te woord. Vul simpelweg het formulier aan de zijkant in en wij nemen bij eerste gelegenheid contact met u op.