Ondanks dat een tegel ogenschijnlijk een simpel item is merken wij dagelijks dat er erg veel vragen zijn mbt de vele afkortingen en andere termen die gebruikt worden bij tegels. Wij zullen een aantal veel voorkomende vragen beantwoorden:

“Wat is het verschil tussen gerectificeerd en gekalibreerd”

als men op de doos ziet staan RTT of RETT betekent dit dat de tegels gerectificeerd zijn. Simpelweg is dit dat een tegels die in de omtrek recht gezaagd zijn, ze hebben in tegenstelling tot de traditionele tegels dus hele scherpe hoeken en randen. Het voordeel hiervan is dat ze erg stak verwerkt kunnen worden met dunne voegjes. Let wel: bij een gerectificeerde tegel is het fenomeen ‘strijklicht’ beter te zien dan bij een traditionele tegel en zal ook storender zijn. Bij een gerectificeerde tegel moet de ondergrond dan ook volledig vlak zijn.

Gekalibreerde tegels zijn tegels die niet in de omtrek maar in de dikte op maat gezaagd zijn. Dit ziet men veelal bij natuurstenen tegels omdat de dikte daar nogal kan verschillen.

“Wat is een Porcellanato tegel”

waar een tegel volgens het traditionele proces bestaat uit een laagje klei met glazuur dat gebakken wordt, is het nadeel dat deze wat kwetsbaar is. De toplaag kan beschadigen en door de toplaag heen ziet men dan de onderlaag, de klei. Dit is vaak een storende factor in een vloertegel. Een porcellanato tegel is een tegel die onder een veel hogere druk geperst en gebakken wordt. De zgn. ‘dubbel gebakken tegel’ Hierdoor wordt de tegel vele malen sterker. Ook de vocht opname is minimaal, daardoor is een porcellanato tegel dan ook nagenoeg altijd vorstvrij.

“Wat betekent”

Naturale:
dit geeft aan dat de tegel een onbewerkte toplaag heeft. Deze tegel heeft vaak een matte oppervlakte en/of is ruw van structuur,

Lapatto / Lapatta:
dit kunt u vergelijken met een bus verf waarop staat ‘mat glans of semi glans’. De tegel is zo bewerkt dat hij een zijdeachtige glans heeft.

Levigato, Lucido, Lucidato of Pulido:
dit zijn allemaal verschillende namen voor de hoogglans tegel. Door de tegels te polijsten krijgen ze een schitterend of glimmend uiterlijk.

Smaltato / Glazed:
deze tekst treft u eigenlijk alleen aan als het gaat om bewerkte porcellanato tegels. Op deze tegel is dan een glazuurlaag aangebracht met bv. een print (denk aan de imitatie Portugese betontegels) of een kleuren pallet. De uitvoeringen zijn onbeperkt.

PEI waarde:
deze geeft in de schaal 1 t/m 5 aan hoe slijtvast een tegel is. Let wel, dit geeft géén oordeel over de hardheid van de tegel, maar puur over de slijtwaarde

R-waarde:
De waarde waarin die antislip bepaald wordt van een tegel is de zogeheten R-waarde. (De Duitse Rutschwerte – de ‘glijwaarde’) De R waarde kan ook voor hardheid aangegeven worden. Deze waarde loopt op van 1 – 10 waar 10 de hardheid van diamant aangeeft.

V waarde:
deze V waarde staat voor het nuance verschil in de tegel. Sommige tegels hebben een volledig egale uitstraling en lijken alle tegels hetzelfde (bv een effen zwarte tegel) en andere tegels zijn heel wild van structuur. Deze verschillen worden gekenmerkt door de V waarde. Hoe hoger de V waarde, hoe gevarieerder het uiterlijk van de tegel wanneer deze verwerkt is. De V waarde loopt van 1 t/m 4 (alhoewel er ook fabrikanten zijn die een v5 warde geven) waarin V1 géén kleur variatie geeft en de V4 een sterke kleurvariëteit.

“Wat is breuk en snijverlies”

Het oppervlakte van zowel de wanden als van de vloer wordt berekend in m2 (vierkante meters) maar als een wand bv. 25 m2 is wordt er altijd een groter aantal vierkante meters berekend. Die extra vierkante meters noemen we het breuk en snijverlies. Hiermee worden verliezen opgevangen die oa. ontstaan doordat je niet ieder overgebleven snijstuk van een tegel elders toe kan passen. Dan moet er een nieuwe tegel gepakt worden. Maar ook omdat er wel eens een tegel knapt, scheurt of valt. Hoe groter de tegel, hoe meer breuk en snijverlies er gerekend wordt. Gemiddeld zit de berekening tussen de 10 en 20% breuk en snijverlies op de totale aantal vierkante meters afgerond naar volle dozen.

Waarom een doos en m2 prijs

in een gesprek tijdens het showroombezoek of op de prijskaartjes ziet u veelal de m2 prijs van de tegel. Maar op een offerte ziet men dat de tegelprijs eigenlijk altijd duurder is dan besproken. Dit zorgt nog weleens voor verwarring én soms zelfs voor scheve gezichten. Dit komt door het verschil tussen de prijs per vierkante meter en de doosprijs. Meestal zit er in een doos nl. méér inhoud dan 1m2. Stel dus dat een doosinhoud bv. 1.44 m2 is en de m2 prijs €23,- is. Een m2 kost dan €23,- x 1,44 m2 in één doos is dan dus een doosprijs van €33,12.