Al sinds het ontstaan van de antislip tegel bestaat het dilemma: ‘moet ik kiezen voor een antislip tegel ondanks dat die moeilijk(er) schoon te maken is, of kies ik voor een makkelijk(er) schoon te maken tegel ondanks dat die gladder is’ …

Tenzij men een échte antislip tegel nodig heeft adviseren wij dan ook vaak de stapvast tegel. Een ideale combinatie tussen stroef én nog goed te onderhouden.

Antislip een term die een beetje vaag is. Want wanneer is iets nu antislip. De antislip waarde loopt op. Immers de ene antislip tegel is net weer iets minder stroef dan de ander. De waarde waarin die stroefheid bepaald wordt is de zogeheten R-waarde. (De Duitse Rutschwerte – de ‘glijwaarde’) en de bepaling van de R waarde gebeurd dmv olie of water op tegels die in een bepaalde oplopende hellingshoek gelegd worden. Hoe hoger de hellingshoek en de daarbij behorende antislip factor, hoe hoger de R-waarde.

De waardes beginnen bij R8 en lopen op naar R13. R8 en R9 zijn prima te gebruiken in de badkamer, echter zal de antislipwaarde niet erg hoog zijn. R9 en R10 vormen de stapvaste tegels die qua grip redelijk hun taak doen maar toch nog goed schoon te maken zijn. Wanneer een tegel écht antislip moet zijn, bijvoorbeeld in een aangepaste badkamer maar ook in bv. openbare ruimtes, sauna’s, zwembaden dan worden de hogere R-waardes toegepast.