Juist op de plaats waar zich de meeste bacteriën bevinden in een huishouden, het toilet, daar wast men zich het minst. Het onderlichaam wordt ‘schoongemaakt’ met slechts een stukje papier en in het gunstigste geval met een vochtig wc papiertje.

Stelt u zich het plaatje eens voor dat u zich, als u heel vies bent, niet wast maar u zichzelf schoonwrijft met een papiertje. Dat is onaanvaardbaar in de ogen van iedereen, maar toch op het toilet gebeurd dit gek genoeg iedere dag!

Een bidet, dat is toch om je voeten in te wassen? Dat is een opmerking die we vaak horen. Jazeker, dat kan ook en dat gebeurd ook veel. Ook worden bidets gebruikt als kinderbadje, een bad om kleinere huisdieren in te wassen, kleding in de week te zetten en allerlei andere praktische dagelijks voorkomende werkzaamheden. De oorsprong van het bidet ligt echter in de reiniging van de uitwendige geslachtsdelen en de anus (ik kenmerk deze verder als het onderlichaam). Maar ook de huid rondom vind baad bij goede hygiëne.

Bidet voor grote hygiëne:

Voor volledig gezonde mensen maar ook voor diegene onder ons die qua fysiek (wat) beperkt(er) zijn is het bidet een prachtig alternatief op een bad of douche als het aankomt op de dagelijkse reiniging van het onderlichaam. Voor iedereen garandeert een bidet echter hetzelfde: absolute hygiëne. Het verbaast ons dan ook dat in het enorm hygiënische Nederlandse waar alles 110% schoon moet zijn het gebruik van een bidet gezien wordt als iets raars, bijna als iets onnatuurlijks.

We zien het dan ook eigenlijk alleen bij ouderen en mindervalide mensen. Ook mensen met chronische aambeien schaffen vaak een bidet aan omdat het gebruik van toiletpapier vaak als vervelend en pijnlijk ervaren wordt.

Gebruik van het bidet, ook dit vraagstuk voor velen. Over het algemeen zijn er in het traditionele bidet twee typen. Een type is de meest bekende, het type met de kraan. De kraan heeft een richtbaar mondstuk die men op de schaamstreek kan richten om deze zo efficiënt mogelijk te kunnen wassen. Het water is gemengd en kan op temperatuur ingesteld worden. Dit bidet is afsluitbaar zodat men hem ook vol kan laten lopen als een mini badje.

Het andere (minder praktische) type is er een met een waterstraal die uit het bidet zelf komt. Deze spuit een krachtige straal water omhoog. Deze straal is minder goed te richten en men zal zelf moeten zorgen dat deze op de schaamstreek komt.

Over het algemeen gaat met in tegenstelling tot het toilet met het gezicht naar de muur zitten richting de kraan. Dit is geen ‘verplichting’ en als men het efficiënter of prettiger vind om met de rug naar de kraan (muur) te zitten kan dit net zo goed.

Na de toiletgang gebruikt men vaak eerst een aantal velletjes toiletpapier om het onderlichaam te reinigen. Vervolgens gaat men op het bidet zitten en reinigt veelal met een washandje of bidetdoekje het onderlichaam volledig.

Bidet perfect voor iedereen:

Een bidet is voor iedereen uitermate hygiënisch, zeer aangenaam, zeer schoon, perfect voor mindervalide mensen of ouderen, een uitkomst voor mensen met anale problemen, eigenlijk een perfecte oplossing voor iedereen. Het doucheschone gevoel na iedere toiletgang is onvergelijkbaar met het gebruik van slechts een schurend toiletpapiertje.

Een traditioneel bidet heeft echter een probleem en dat is de ruimte die het inneemt. Hier hebben we echter meerdere oplossingen voor die we graag doornemen in de volgende items: toiletbril met onderdouche en Aquaclean.

Ook hier geldt: na iedere toilet beurt handen wassen!

Als u wilt dat wij contact met u opnemen over een van de mogelijkheden mbt een van de douche wc’s dan kunt u ook onderstaand formulier invullen. Wij nemen dan per eerste gelegenheid contact met u op.

Douche wc informatie